SI | EN

1. Knjigi & aplikaciji na pot:

Martina Jenkole,
vodja projekta Zagovornik – glas otroka, Varuh človekovih pravic RS
"Spominski album, namenjen vsem posvojenim otrokom in njihovim staršem, na zelo prikupen način opozarja na pomembnost načrtovanja in priprav pred prihodom novega družinskega člana v družino ter kasnejšega spremljanja razvoja in tkanja medsebojnih odnosov.
Iz knjižice vseskozi izžareva duh avtorice in njene osebne izkušnje posvojitve, saj se je s filigransko natančnostjo in hkrati srčnostjo lotila zasnove knjige na način, da se za posvojenega otroka pripravlja prostor tako v srcih posvojiteljev kot v njihovem življenju."


Vlasta Nussdorfer,
Varuhinja človekovih pravic RS
Kako se zbližata dva človeka,
tako tesno zbližata, da želita
v tihi naklonjenosti
ali v strastnem navdušenju
iti skupaj skozi življenje.
To je velika skrivnost. Ne da se povedati,
kaj oba privlači.
Mogoče pogled, kretnja, nasmeh.
Pri vsakem srečanju srce hitreje bije.
Skupaj sanjata in se odločita za veliki DA,
da bosta živela skupaj. Počutita se doma,
varna v veliki skrivnosti, 
ki ji ljudje pravimo LJUBEZEN.
Tako rasteta skupaj drug z drugim –
kakor dve veji istega drevesa,
povezana v svobodi.
Phil Bosmans

In nekega dne življenje postane pravljica, kajti dobita otroka... 

Preberi več 


2. Recenzije na podlagi lastnih izkušenj:

Mateja Gris, posvojiteljica:
"Kako prijetno je, ko z družino sedemo na kavč in listamo albume s fotografijami! Starejše so, bolj so zanimive. Najraje imamo tiste prve: prvi nasmeh, prvič ob zunanji strani zidu sirotišnice, s sposojenim vozičkom na izletu na Rdeči trg, prva krasta na nosu, prvo čofotanje v Strunjanu...”

Preberi več 


Bojan Suvorov, posvojitelj:
"...Kar pa je pomembno, so občutki, ki mi jih je listanje tvoje, in kmalu naše knjige, dalo. Nehote si odgovarjaš na vprašanja, ki so postavljena v knjigi in se tako vračaš v tisti čas. V čas, ko sem prvič prijel drobno bitje in ga ogrnil z jopico, ker ga je zeblo, ko besede niso bile potrebne in smo odmislili vse okoli nas, ko je umaknil mojo roko, ki mu je bila na poti do piškota, ki ga je držala Mojca, ko je po dveh dneh druženja prvič »spregovoril« in potem ni nehal čebljati svoj ta-ta-ta, ko se je bilo težko vrniti v Ljubljano, ko sva z Mojco komaj čakala, kdaj greva spet v Moskvo, ko je naredil prva koraka, metal plastičnega možica po tleh in jedel kot drobni ptiček vse, kar je prišlo v njegovo bližino, ko me je sodnica izpraševala, kako ga bodo sprejeli pri nas in kje bomo živeli, ko sva kupovala prve obleke za najinega sina, ko smo prvič prespali pod isto streho, ko se je stiskal k meni na letu domov, ko…"

Preberi večHelena Tavčar, posvojiteljica
"...Vidi se, da je knjigo zasnovala oseba, ki je bila tudi sama posvojena in je zato znala v knjigo vključiti poglavja otroštva, ki so posvojenim otrokom zelo pomembna. Našim malčkom pa je podarila lepo življenjsko popotnico, ki jim bo vedno v drag spomin." Sanja Vojnovič, posvojenka & mama
"Mama, ki te nosi v srcu tudi, če te ni nosila v trebuhu, je prava.
Kajne Katarina?
Katarino poznam že nekaj let. Ko sva se zagledali sva se vzljubili. Lahko bi rekla, da da sva se začutili zato, ker sva s seboj skozi otroštvo nosili enake občutke, z istim vonjem, polne vprašanj. Razlike niso bile pomembne. Enaki sva, sva vedeli...."

Mojca Arh, posvojenka
..."Knjiga Naših 1095 korakov je čudovit spominski albumček posvojenih otrok, ki podrobno zajema vsa vprašanja, ki se nam porajajo in nas zanimajo. Tako starša kot tudi  otroka, ki je bil posvojen. S to knjigo bodo otroci in njihovi starši zabeležili tri leta skupnih korakov, ki so jih prehodili od prvega srečanja. Otrok bo skozi albumček dobil dragocen spomin in odkrival bo samega sebe ter mesto na knjižnih policah tudi med mnogimi baby-booki, ki sicer obstajajo. Starši pa mu bodo skozi album lažje predstavili njihovo skupno zgodbo, s katero bo spoznal, kako ljubljen in zaželen je v tej svoji družini.  Zato menim, da bo knjiga morda marsikateremu staršu tudi olajšala način, kako otroku povedati, da je posvojen – torej skozi skupno izpolnjevanje, listanje, vprašanja in pravljico vsake družine posebej."
Maja Pleterski, posvojenka
Pozdravljeni soavtorji nove knjigice – vašega izvoda, Vaših 1095 korakov! Tudi sama sem bila posvojena…Lahko povem, da sem zelo ponosna, da me je avtorica te knjige izbrala in prosila, naj za vas napišem nekaj uvodnih besed. Katarino zelo občudujem, ker se je odločila za tako pogumen in plemenit korak. Ker si je dovolila sanjati, dosanjati in tudi realizirati svoje želje po nastanku Baby booka, ki je pred vami. In ker si upa, kljub sodobnemu času, rušiti občutljivo temo o posvojitvah in posvojencih. Ja, tudi mi smo končno dobili težko pričakovan in zaslužen Baby book! 
Tamara A., posvojenka
Ko me je Katarina prosila, naj napišem nekaj besed za baby book, sem nekaj trenutkov oklevala. Kaj naj napišem bodočim posvojiteljem oz. posvojencem, bodočim staršem in njihovim otrokom? Kaj meni pomeni izdaja knjige, ki jo držite v rokah, in kaj bo ta knjiga prinesla vam? Nato sem ugotovila, da so vprašanja, ki jih prinaša in odpira ta knjiga, vsakemu posvojencu neštetokrat šinila skozi misli, pa nanje morda ni dobil odgovora. In zato pišem tole.

3. Strokovne recenzije iz področja posvojitev:

Mag. Ana Vodičar,
generalna direktorica, direktorat za družino,
Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve:
..."Zato pozdravljam posebno izdajo knjige o spominih na najzgodnejše otroštvo za otroke, ki so bili posvojeni, in ob tej priliki želim vsem otrokom in staršem prijetne skupne trenutke, s svoje strani pa dajem zavezo, da se bomo organi trudili, da bi bila zakonodaja kot tudi sami postopki prijazni tako za starše, zlasti pa seveda za naše najmlajše."


Preberi več 


Prof. DR. Darja Zaviršek,
Fakulteta za socialno delo, UL
"Imenitna knjiga za krepitev samozavesti, ustvarjanje pozitivne podobe in ponosa otrok, ki so bili posvojeni, in tudi za njihove starše! Spominski album sporoča, da ni nič narobe s tem, da pridejo otroci na svet in v družine na številne načine, ne le, če se imajo starši radi. Razširja razumevanje družine, saj vključuje tudi spomin na biološke člane, ki so del otrokove biografije in tako tudi majhen del biografije nove družine. Z nekaj ustvarjalnega napora bodo spominski album lahko uporabljali tudi otroci, ki jih je posvojila mama in otroci, ki sta jih posvojila dva očeta in dve mami. Pionirsko delo za tradicionalno družbo!"Tina Hudobivnik, univ. dipl. soc. del.,
CSD Kranj
"...Knjiga Naših 1095 korakov nam ponuja možnost, da se bistveni drobci podatkov o otrokovem življenju ne izgubijo, in vedno omogoča dostop do njegove preteklosti, ki s pomočjo te knjige postane razvidnejša. Avtorica je zajela bistvene podatke o otrokovi sedanji in biološki družini ter s tem omogočila, da pomembne mejnike v otrokovem življenju zabeležimo, jih opremimo s fotografijami in našimi vtisi.  Knjiga bo lahko služila tudi kot pomemben pripomoček posvojiteljskim staršem. S prebiranjem knjige skupaj z otrokom bodo ob pregledovanju njene vsebine lažje odgovarjali na otrokova vprašanja, se soočali s svojimi in otrokovimi čustvi in tako že od prvega dne dopolnjevali otrokovo življenjsko zgodbo." 
                                                                   
                                                     
Meta Šilc,  univ. dipl. soc. del., 
CSD Radovljica
"...Do sedaj še nikoli nisem začutila tolikšne mere odgovornosti do svojega dela in ljudi, s katerimi se srečujem v službi, kot ob tvojem podatku, da bo v knjigi, namenjeni posvojenim otrokom, vprašanje, katera je bila prva socialna delavka, s katero se je srečal par, ki želi posvojiti otroka. Odgovornosti do zavzetega in predanega dela ter spoštljivega odnosa do prav vsakega človeka, s katerim se prekriža moja pot.
Katarina, res sem vesela, da sem te imela priložnost spoznati. Občudujem in podpiram tvoj pogum, vztrajnost. Predvsem to, da si upaš izraziti svoje misli, ideje in se lotiš dela, čeprav veš, da ne bo lahko. Si prava borka! Bravo!..."


4. Tuje strokovne recenzije iz področja posvojitev:

Svetlana Sovilj, dipl. psihologinja, Samostojna svetovalka za zaščito otrok, Ministrstvo za delo in socialne zadeve Črne Gore
"Katarini je zahvaljujoč lastnim izkušnjam posvojenega otroka uspelo poudariti najpomembnejše, odločilne dogodke iz otroštva za ustvarjanje identitete, kot so korenine in iskanje le-teh.
Poudarila je potrebo otroka, da spozna tako biološke starše kot tudi deželo, iz katere prihaja. Normalno je, da človek želi najti svoje korenine. Temu daje poudarek tudi Katarina na podlagi svoje lastne izkušnje."

Svetlana Sovilj, dipl. psihologinja, samostojna svetovalka za zaščito otrok, 
Ministrstvo za delo in socialne zadeve Črne gore

Preberi več 

Dr. Suad Numanović,
Minister, Ministrstvo za delo in socialne zadeve Črne Gore
Posvojitev je plemenito dejanje, biti posvojitelj pa velika obveznost, ki pomeni, da se posvojen otrok vzgaja v njegovem najboljšem interesu.

Za nekaj otrok je posvojitev edini način, da dobijo družino, poleg rejništva ali rejništva med sorodniki, ki je še posebno razvito v Črni Gori.
Posvojitev v Črni Gori temelji na principu, da je treba zadovoljiti predvsem potrebe posvojenega otroka.

Ta knjiga je res nekaj posebnega, saj temelji na izkušnjah Katarine, posvojenega otroka. Na najboljši način je pokazala, kaj vse so potrebe posvojenega otroka. Pokazala je tudi, da so pomembni trenutki v življenju vsakega posvojenega otroka tako poreklo in biološki starši kakor tudi država, iz katere izhaja.

Katarina je v obliki knjige, svojevrstne slikanice in spominske knjige, temo posvojitve, ki je lahko precej občutljiva, spremenila v nekaj povsem naravnega.
V tej spominski knjigi so zabeleženi pomembni podatki in dogodki, ki bodo posvojencu in posvojitelju drag spominek na najpomembnejše detajle in dogodke.

Človek naredi veliko korakov po različnih poteh, Katarina pa je s temi 1095 koraki omogočila vsem posvojenim otrokom, da ustvarijo  pravi in neprecenljiv zaklad spominov. 


5. Recenzije sodelujočih na projektu:

Slavica Remškar, lektorica & posvojiteljica
"Vesela sem, da sem dnevnik, ki ga je posebej za posvojene otroke pripravila pogumna in odločna Katarina, brala že med nastajanjem, da sem lahko majčkeno svetovala pri jezikovnih vprašanjih, obenem pa se ganjeno spominjala, kako sva se z možem odločila za posvojitev, kakšni so bili najini koraki do hčerke, kako smo se spoznali in zaživeli skupaj ... "

Irena Čebron, prevajalka in lektorica aplikacije Naših prvih 1095 korakov
"...Življenje je teklo dalje in o Katarini nisem ničesar več slišala, dokler me ni nekega dne poklicala in mi zaupala svoje načrte o spominski knjigi za posvojene otroke in me prosila za pomoč pri prevodu, kar sem ji z veseljem obljubila. Njena dobra dela, dobrodelne koncerte in dogodke za večjo informiranost o posvojencih sem spremljala tudi preko spleta. Ko je bila knjiga končno v tisku, me je poklicala in v njenem glasu sem začutila veselje. Prav takšno radost je pokazala tudi ob nastanku njene spletne aplikacije.

Katarina Tomšič je svojo življenjsko izkušnjo spremenila v življenjsko poslanstvo in s tem pomagala številnim posvojenim otrokom, kot tudi staršem posvojiteljem. Mogoče je ravno zaradi težkega otroštva odrasla v tako močno osebnost, da je kar sama ustanovila humanitarni klub posvojencev AS (Adoptee's society), ustvarila spominsko knjigo in spletno aplikacijo za posvojence ter še vedno pomaga in svetuje pri mednarodnih posvojitvah in piše svoj blog."

Špela Gorše, prevajalka spletne strani & prijateljica

Prvi temeljni mejnik v razvoju Katarinine življenjske želje – osnovanja spominskega albuma za otroke – predstavlja izdaja knjige Naših prvih 1095 korakov. Kmalu pa je postalo jasno, da projekt zaradi odličnosti svojega izvirnega koncepta za družine s posvojenimi otroki prerašča svoje meje. Po knjižni predlogi je tako na podlagi izjemnega skupinskega truda nastala aplikacija Naših prvih 367 korakov, ki lahko osrečuje družine vseh vrst in povsod po svetu. Omogoča jim, da dragocene trenutke zabeležijo, shranijo in tudi oplemenitijo kjerkoli ter kadarkoli.

Bila sem priča Katarininemu izjemnemu in odgovornemu delu na projektu, ki ga je vodila in vanj poleg izkušenj in energije vložila tudi svoje srce. Na tej izjemni poti ji še naprej želim veliko uspeha.

Get your BabyBook:
Get your Adoption BabyBook:

Design & production by: MMVisual